Publicatie: De geschiedenis van American Hospital B, Juilly, 1914-1918

Boek bestellen:
https://www.boekenbestellen.nl/boek/de-geschiedenis-van-american-hospital-b-juilly-1914-1918/34003

Aris de Bruijn • Boek • paperback

Op 15 januari 1915 opende in de gebouwen van het Collège de Juilly (Seine-et-Marne) een hospitaal voor oorlogsgewonden, bijna geheel tot stand gekomen met Amerikaanse middelen en bemand met Amerikaanse vrijwilligers. Het was een dependance van het Amerikaanse hospitaal in Parijs. Een hospitaal dichter bij het front was echter zeer gewenst en de keuze hiervoor viel op Juilly-sur-Marne dat 50 kilometer dichter bij het front lag dan Parijs. Hoe eerder de gewonden konden worden behandeld, hoe groter de kans op overleven. De steenrijke Mrs. Harry Payne Whitney, geboren Getrude Vanderbilt, financierde dit tweede hospitaal dat de naam American Hospital B kreeg.

Het hospitaal in Juilly beschikte aan het begin van haar bestaan over ruim 200 bedden en de medische staf bestond uit gerenommeerde artsen en gediplomeerde verpleegsters uit de Verenigde Staten.

Het hospitaal beleefde drukke tijden en rustige tijden, afhankelijk van de gevechtsactiviteiten aan het front en functioneerde dienovereenkomstig als evacuation-hospital of base-hospital. De drukste tijd kwam in 1918, toen de Verenigde Staten intussen zelf aan de oorlog waren gaan deelnemen en grote slagen uitvochten niet ver van het hospitaal verwijderd.

Juilly was de eerst aangewezen plaats om de Amerikaanse gewonden naar toe te brengen tijdens de slagen bij Belleau Wood en Chateau-Thierry. Het aantal bedden groeide uit naar 800 à 1000. Het hospitaal speelde een cruciale rol in deze periode. Als Juilly er niet geweest was dan zou dit tot een verschrikkelijk verlies aan mensenlevens hebben geleid.

Een belangrijk deel van het boek bestaat uit citaten van personen die in het hospitaal gewerkt en geleefd hebben, ze schetsen een beeld van verschillende episodes uit de geschiedenis van American Hospital B tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Boek bestellen:

De geschiedenis van American Hospital B, Juilly, 1914-1918
https://www.boekenbestellen.nl/boek/de-geschiedenis-van-american-hospital-b-juilly-1914-1918/34003

Bookmark the permalink.

Comments are closed.